április 16, 2024

A gázlángozás 10 jele

Mi az a Gaslighting, avagy a gázlángozás?

Egy 1944-es thriller nyomán,  sokan hívják így a bántalmazó kapcsolatokat. Az olyanokat, amikor megkérdőjelezik az ,,épelméjűségedet”, de akár magát a létezésedet is, és ennek köszönhetően később akár te magad is ezt teszed magaddal. Még az is előfordulhat, hogy amikor már vége egy ilyen a kapcsolatnak, még akkor is leértékteleníted magad.

10 jel arra, hogy egy bántalmazó kapcsolatban vagy / voltál:

 • Partnered felhasználja ellened a félelmeidet és azokat az információkat, amiket adtál neki magadról. Azt szeretné, hogy azt lásd, ő jobb, mint te vagy. Például viccet csinál abból milyen az alakod, hány kiló vagy és mutat valakit, akinek jobb alakja van, mint neked.
 • Úgy csinál, mintha mindent tudna rólad. Ha azt mondod, valami nem úgy van, igyekszik bebizonyítani, hogy te vagy az, aki becsapja önmagát. Ezt olyan ügyesen is csinálhatja, hogy végül hiszel neki.

 • Be akarja bizonyítani, hogy amit elvár tőled, az normális, amikor valójában neked az nem könnyű, sőt kifejezetten rossz is lehet.
  Például – nem akarsz egy lépést megtenni a kapcsolatban, de erre ő azt mondja prűd vagy és nem veszi figyelembe a te választásaidat.
 • Megkérdőjelezi a józanságodat. Amikor már nem megy neki a manipuláció, akkor intenzívebbé válik a bántalmazó, azt mondja paranoid vagy, nem normális, elment az eszed, túl érzékeny vagy, nálad ez hormonális, stb.

 • Eléri, hogy elkezdj kételkedni önmagadban. Amikor mondanak neked valamit újra és újra megítéled önmagad és belemész abba, hogy „lehet, hogy tényleg rossz vagyok?„.
 • A bántalmazó – ha róla van szó – szelektíven emlékezik. Mondjuk ígért neked valamit, amit sohasem tartott be és letagadja, azt mondja soha nem ígért ilyet.

 • Hazugságra ,,kényszerít”, pedig valójában lehet, hogy te nem szoktál hazudni, de ennek a személynek egy adott témában muszáj hazudnod.
  Ez a hazugság az állandó stresszből jön.
 • Eléri, hogy csendben maradj, rávesz, hogy ne beszélj bizonyos személlyel, aki neki nincs ínyére.
 • Képes úgy összezavarni, hogy megkérdőjelezed az épelméjűséged. Belemész abba, hogy neki van igaza, neked nincs és elkezdesz bocsánatot kérni olyasmiért is, amit nem te követtél el.
 • Depresszióssá tesz. Valóságérzékelésed folyamatos megkérdőjelezése önmagadba fordíthat és egyre sötétebben látod az életed, a világod. Aki idáig jut, segítség – vagy valamilyen szerencsés véletlen – nélkül, örökre beleragadhat az ilyen a szerencsétlen kapcsolatba.

A gázlángozás hézagossá teheti az emlékezést?

Érdemes alaposan átgondolni az olyan kapcsolatot, melyben a legkisebb gyanú is felmerülhet, hogy a partnered a fenti viselkedésmódok valamelyikét képviselte veled szemben.

Természetesen, ha csak egyszer volt valami kis apróság, ami hasonló volt, akkor nincs nagy baj. De ha a fenti 10 pontból bármelyik is hosszabb távon jelen volt a kapcsolatotokban, vagy legalább 3 pont is igaz volt a partnered viselkedésére, akkor jó, ha segítséget kérsz egy szakembertől, de itt is találhatsz segítséget arra, hogy valóban bántalmazó volt-e a kapcsolatod és érdemes-e még folytatnod vagy újrakezdened:

Komolyan mondom! Lehetséges, hogy sok olyan momentum elfelejtődött benned, amire pedig fontos lenne emlékezned, hogy többé ne kerülhess ilyen helyzetbe. Ez olyan, mint például egy alkoholizálástól fizikai bántalmazást elkövető is nagyon kedves és szerethető lehet, amikor józan, és ezért a párja megbocsát neki, holott nem kéne. Érdemes inkább elveszíteni a „kedveskedést”, hogy megszabadulj a bántalmazás fájdalmától. Mindegy, hogy az fizikai vagy érzelmi.