június 2, 2016

Barátság extrákkal

Amilyen csodálatos kapcsolatot tud eredményezni az, ha egy barátság szerelemmé alakul, olyan sok gyötrelemmel is járhat, ha ez csak az egyik fél részéről igaz. Utóbbival találkoztam már férfi-nő és meleg barátságok esetében is.

Sokan állítják azt, hogy férfi és nő között nem lehet igazi barátság, mert valamelyik fél bizonyára szexuálisan is vonzódik ebben a kapcsolatban a másikhoz. Úgy gondolom, ez nem igaz, hiszen ha létezik olyan fél is egy ilyen kapcsolatban, aki szexuális vágyait külön tudja választani a barátságtól, akkor miért ne lehetne, hogy két ilyen egyén találkozik, és valóban csak barátok lesznek, „kémia” nélkül? Az emberek különbözőek, és így a kapcsolatok is.

A legtöbb probléma akkor adódik, ha egy régi barátságot valamilyen külső ok miatt alakítanak át viszonnyá. Ez többnyire olyankor szokott megtörténni, amikor az egyik – vagy netán mindkét fél – épp magára maradt, és a kéznél lévő barát karjaiban talál vigasztalásra. Ám amikor egyik kapcsolatból a másikba ugrunk csak azért, hogy ne fájjon, az nem szokott komoly szerelemmé alakulni. Ilyesmit elkövetni egy baráttal pedig többnyire jókora hiba, hiszen tönkre teheti a barátságot.

Oké, mindenben vannak kivételek, ezért nem kizárt, hogy jól sül el a dolog, de az esély csekély, a sérülés és a barátság megromlása viszont igen nagy. Nem szabad lebecsülni a szexualitás erejét! Különösen akkor nem, ha egy már régóta fennálló baráti kapcsolatban jön létre, ahol a felek szeretik egymást.

Szeretet és szerelem között jókora különbség van! A szerelem hófehér gomolyfelhő, míg a szeretet a hatalmas kék ég. A szeretet kék egén lebegni tökéletes alap egy hosszútávú – akár életre szóló – kapcsolatnak. A szerelem hófehér felhőin ugrálni viszont csapongó vonzódás, lángolás, maga az őrület, mely nem tartható fenn örökké. Előbb utóbb elfáradunk, és zuhanni kezdünk. Ha „szerencsénk” van, akkor csapongásunkat lebegéssé tudjuk változtatni, és így repülhetünk a szeretet kék egén, de van, hogy ez nem sikerül, és akkor bizony a földre esünk.

A barátok többnyire a földön járnak, hisz itt is lehet szeretni, nem csak kedvelni. A szerelem nélküli szexuális kapcsolatot létesítő párok, szintén a földön lesznek egymáséi, és csak kivételes esetekben emelkednek az égbe. A szexuális kapcsolatot létesítő barátok pedig… Hát, ki tudja?

Egy biztos. Ha már megtörtént, és nem a legjobb indokkal alakult ki a „barátság extrákkal” kapcsolat, ahol az egyik fél szerelmessé vált, ám a másik nem, akkor van min elgondolkodni:

  • Meg kell vizsgálni, hogy a kapcsolat valódi barátság volt-e, vagy csak haverság? Szeretet és elfogadás, egymás támogatása jellemezte-e, vagy csak jókat beszélgettek, buliztak együtt?

  • El kell dönteni, hogy a barátok ugyanazon indokból bújtak-e ágyba egymással, vagy nem?

  • Aztán itt van egy halom kérdés, amit meg kell válaszolni, mielőtt továbblépne a szerelmes fél: KATT IDE! 

Csakis ezek végiggondolása vezethet el egy jó döntéshez, amit természetesen segíthet még egy jóslás is, ahol megnézhetjük, hogy jelenleg hogyan áll a két ember viszonya, és milyen lehetőségek vannak benne. Csak utána érdemes eldönteni, mi módon lehet elérni a kívánt eredményt ebben a „barátság extrákkal” kapcsolatban.