augusztus 31, 2013

Bátraké a boldogság

Bátraké a boldogság

…állítja Brené Brown könyvében, amit épp most kezdtem el olvasni, s máris nagyon tetszik. Főként miután megnéztem elhíresült videóját.

Brené Brown – jó kapcsolatok létesítése érdekében – arra bíztat minket könyvében, hogy ne a tökéletességre törekedjünk, ne a kockázati tényezők minimalizálására vagy védelmi rendszerünk kiépítésére fecséreljük az időnket, hanem nyílt szívvel, sebezhetőségünket felvállalva, bátran mutatkozzunk meg mások előtt.

Úgy gondolom, Brené Brown megállapítása, miszerint bátraké a boldogság, a szerelmeseknek is sokat segítenek. Mint kutató sok ezer emberrel volt alkalma beszélni e témáról, s arra a meglátásra jutott, hogy egyetlen változó választja el azokat, akik egyértelműen úgy érzik, hogy szeretik őket és tartoznak valakihez, azoktól, akik csak küzdenek ugyanezért. És ez a változó pedig nem más, mint az, hogy azok, akik szeretettel és valakihez tartozással telinek élik meg ezt a világot, érdemesnek érzik magukat arra, hogy szeretve legyenek és valakihez tartozzanak.

Az, ami nem engedi bennünk, hogy kiváló kapcsolatokat létesítsünk, nem más, mint az, hogy félünk attól, hogy nem érdemeljük meg a kapcsolatot.

A kutatások azt mutatják, hogy akik jó kapcsolatokat építenek, nem félnek, hanem elfogadják azt a tényt, hogy akár sérülhetnek is. Mert hitük szerint épp az, ami sebezhetővé tette őket volt az, ami szerethetővé is tette őket. Nem állítják, hogy a sebezhetőség mindig kellemes dolog, de azt sem, hogy kínzó tapasztalat – szemben azokkal, akik szégyenlősek, s emiatt félelemmel teliek a kapcsolataikban.

A „nyílt szívű emberek” azt mondják, hogy készen kell állni arra, hogy először mondjuk ki azt, hogy „szeretlek”, késznek arra, hogy megtegyünk valamit, noha nincs rá garancia, hogy jól fog végződni.

A „nyílt szívű embereknek” van bátorságuk tökéletlennek lenni. Együtt mernek érezni előbb magukkal, majd másokkal is, és hitelességük eredményeképpen, képesek lemondani arról, hogy milyennek kellene lenniük, azért, hogy önmaguk lehessenek, mert a jó kapcsolatokhoz ez elengedhetetlen.

Bátraké a boldogság.

Azt hiszem ez egy kiemelkedő igazság, hiszen ha magunkba nézünk, rögtön észrevesszük, hogy mindig is akkor voltunk igazán sikeresek az életben, amikor nem megfelelni akartunk, hanem tettük, amire belülről késztetést éreztünk.

Kimondani azt, hogy szeretlek, – úgy, hogy az igaznak is hangozzék, – nem lehet előre kiszámított helyen és időben, csak olyankor és ott, amikor és ahol belsőnkből fakadóan előtör belőlünk. Ehhez pedig bátorság kell. Mint ahogyan ahhoz is, hogy felvállaljuk szeretetünket. Akkor is, ha netán úgy hisszük, hogy előbb a másiknak kéne erre jelzést adnia, különben visszautasításban lehet részünk.

– De hát mit veszíthetünk?

Ha szakítottatok, ha nem vagytok együtt, mit veszíthetsz, ha bátor leszel, felkészülsz (ezt azért ne hagyd ki!), és nyílt szívvel az exed elé állsz? Maximum nem változik a helyzet. De az is lehet, hogy nyersz!

Ha szereted, ha vele akarsz lenni, akkor meg kell tenned, mert bátraké a boldogság. Ám hozzáfűzném, hogy a bátorság nem azonos a „fejjel a falnak”, meggondolatlan tettekkel. Mint ahogy említettem, előbb fel kell készülni, s erre a legjobbat ajánlom Neked az említetthez hasonló könyvek olvasása mellett, a Szeresd vissza! programot.

Ha még nem tudod miket tanulhatsz meg belőle, milyen segítséget nyújt Neked szerelmed visszaszerzéséhez, akkor kattints a gombra:

Go to Top