október 10, 2016

Hitvallás az emberi kapcsolatokról

Az alábbi hitvallást olvasva, arra gondoltam, hogy egy kapcsolatát rendbehozni akaró valakinek jó lehet, ha átgondolja, vajon mennyire lenne benne, hogy egy ilyen kapcsolatban éljen a párjával?  Úgy hiszem, egy igazán jó viszonyban mindkét félnek el kéne fogadnia ezeket az elveket, ha hosszú távon boldogságban akarnak együtt élni.

Amikor a kapcsolatotokról gondolkodsz, el tudnád képzelni, hogy eszerint éltek a szerelmeddel?

Te be tudnád tartani az alábbi „szabályokat”?

Mi ketten olyan kapcsolatban vagyunk, mely fontos számomra. Mégis, két különálló emberként élünk, egyéni értékrenddel és szükségletekkel.

S épp azért, hogy jobban megismerjük és megértsük egymás értékrendjét és szükségleteit, érintkezésünk legyen mindig nyilt és becsületes.

Amikor engem szükségleteim kielégítésében akadályoz a Te viselkedésed, ezt nyiltan megmondom neked, s minden hibáztatás nélkül közlöm, hogyan érint ez engem – így megadom neked a lehetőséget, hogy szükségleteimre való tekintettel változtass a viselkedéseden. Szeretném, hogy Te is ugyanilyen nyílt légy velem, ha viselkedésem elfogadhatatlan a számodra.

Ha konfliktus támad kapcsolatunkban, egyezzünk meg abban, hogy hatalmunk bevetése nélkül rendezzük ezeket, egyikünk se győzzön a másik kárára. Mindig olyan megoldást keresünk, mely mindkettőnk szükségleteinek megfelel – nincs vesztes, mindketten győzünk.

Amikor csak bajba kerülsz, megpróbállak elfogadóan és megértően meghallgatni, hogy Te így rátalálj a saját megoldásodra, s ne az enyémet fogadd el. S szeretném, ha Te is meghallgatnál, amikor nekem van szükségem arra, hogy megtaláljam problémám megoldását.

Minthogy kapcsolatunk olyan lesz, melyben mindketten azzá válhatunk, amire bensőnkből képesek vagyunk, továbbra is fenn akarjuk majd tartani kapcsolatunkat – a kölcsönös figyelem, törődés és tisztelet szellemében.