június 28, 2017

Írásban vagy szóban jobb?

A Te fejedben is megfordult már a nagy kérdés, hogy mi lenne a jobb:

  • Írni egy üzenetet a kedvesednek?

  • Vagy inkább felhívni és megbeszélni?

SMS vagy telefonhívás?

Írásban vagy szóban jobb?

Az okos-telefonok korában gyanítom, számos olyan párocska akad, akik naponta többször is üzeneteket küldenek egymásnak, netán ilyen formában beszélik meg a velük történteket percről-percre.

Talán Te is éltél ilyen „üzemmódban”, mielőtt különváltatok volna a kedveseddel?

És most hiányzik?

Olykor erős késztetés van benned, hogy megírj neki valamit?

Vagy csak kérdeznél valamit?

Ha szakítottatok, akkor ajánlom NE TEDD! Ha életbevágóan fontos mondani valód van, akkor azt elmondhatod, de javaslom ne írásban tedd ezt, hanem inkább szóban.

A hatás ugyanis nem azonos a szándékkal

Személyes kommunikációnkban mindössze 7%-ban játszanak szerepet a szavak, 38%-ban a hangsúly, és 55%-ban a testbeszéd. Mi történik tehát akkor, ha csak rövid üzenetet írunk? Az érzéseinknek mindössze 7%-át tudjuk egyértelműen közvetíteni!

Tudod, mindaddig amíg önmagunkat rendszerint a szándékaink alapján ítéljük meg, a másikat viselkedésének ránk gyakorolt hatása alapján értelmezzük. Ennek köszönhetően írásban különösen nehéz dolgunk van, hiszen csak szavakat látunk, amik többféle jelentéssel is bírhatnak.

A párok, akik egész nap csetelnek egymással, általában érzik a másikat, így kevesebb a félreértés. De két ismeretlen, vagy egy szakítás után lévő, egymást régóta nem látott pár már egyáltalán nem ismeri a másik szándékát, így csak az írás saját érzelmeikre gyakorolt hatása alapján tudják megítélni a másikat.

Ez pedig nagyon veszélyes lehet.

Az érzelmi tartalom gyakran félrecsúszik, nem egyszer katasztrofális következményeket hoz.

– Tudod miért?

Mert ha az agyunk nem kap elég információt a másik érzelmeiről, egyszerűen kipótolja a hézagokat. Az agy feltételezéseket alkot az üzenet érzelmi tartalmáról, majd ennek megfelelően összetákolja a hiányzó információt. Ráadásul nem csak összeeszkábálja azt, hanem automatikusan igaznak is tekinti.

Aztán még ennél is rosszabb eredményt kaphatunk, ha helyzetünk alapján általában a valóságosnál negatívabb szándékot feltételezünk a másikról.

Különösen egy szakítás után, jó esélyünk van tehát arra, hogy egy alapjaiban jószándékkal megírt üzenetünkre a másik sértődéssel vagy félelemmel reagál, és így vagy nem válaszol rá, vagy elszabadul a pokol.

Szóval…

  • ha van valami fontos mondani valód a kedvesednek…

  • ha üzenni szeretnél neki valamit, hogy tudja mennyire hiányzik…

  • ha valahogy próbálnál közelíteni felé…

jól fontold meg, hogy írásban vagy szóban teszed-e.

Mert nem mindegy, hogy írásban vagy szóban kommunikálsz felé. És persze az sem mindegy, hogy mit kommunikálsz, és mikor teszed ezt.

Ha szeretnéd elérni, hogy újra együtt legyetek, akkor ajánlom, jól készülj fel előbb, és csak az után keresd meg Őt. A legjobb segítséget ehhez a Szeresd vissza! program adhatja meg számodra. Nézd meg, mi mindent nyújthat Neked: