május 9, 2022

Milyen esély van az újrakezdésre egy szakítás után?

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy „Van esélyem arra, hogy újra együtt legyünk a kedvesemmel?„, akkor mindig az a válaszom, hogy amíg mindketten éltek, esélyetek lehet bármire. Az viszont, hogy mennyi ez az esély, sok tényezőtől függ, mely mind arra vezethető vissza, hogy az a személy, aki akarja ezt a kapcsolatot, mit és hogyan tesz érte.

Mivel próbálkoznak az emberek annak érdekében, hogy visszaszerezzék a szerelmüket?

Közvetlenül a szakítás után, szinte mindig csak az a fél akarja visszacsinálni a történteket, akivel szakítottak. (Aki szakított, többnyire csak kicsit vagy sokkal később jön rá, hogy nem kellett volna, így most még vele nem foglalkozunk.)

Tehát, miután az egyik fél kimondta, hogy vége, a másik félben különféle érzelmek jöhetnek elő:

 • Egyetért, hisz már ő maga is érezte, hogy ennek a kapcsolatnak nincs értelme tovább. Így ő – egyenlőre – nem fog semmit tenni azért, hogy folytassák vagy újrakezdjék, hanem kisétál a kapcsolatból.

 • Sértve, bántva érzi magát és nem érti, miért lett „hirtelen” vége a kapcsolatnak. Ő magyarázatot vár, meg akarja beszélni a történteket.

 • Csalódott és önsajnálati állapotban gyászolja a szerelmet és önmagát. Ő egy darabig visszavonul, hogy kisírja magát, aztán dől csak el, hogy búcsút vesz a kapcsolattól, vagy mindent megtesz érte, hogy újjáélessze.

 • Azt hiszi, hogy még mindig halálosan szerelmes a másikba, de könnyen lehet, hogy csak az egoja bántódott meg. Ám akárhogyan is van, igyekszik felvenni a kapcsolatot, változni, változtatni a siker érdekében.

Tehát a szakítás utáni első hetekben vagy olykor hónapokban (ki, milyen gyorsan reagál) az 1. eseti emberünk kerüli az exét, és mindent megtesz azért, hogy új életet kezdjen, akár egy új kapcsolatot keresve. A 2. esetben lévők azon vannak, hogy elérjék az exet, kérdésekkel bombázzák egészen addig, míg az le nem tiltja őket mindenhonnan. A 3. eset főhőse leggyakrabban a gyász folyamatát követi:

 • először nem hiszi el, hogy mindez megtörténhetett vele;

 • aztán haragszik mindenkire: a szerelmére, önmagára, a családra, a barátokra, az egész világra;

 • ebből fakad általában az „alkudozás”, amikor üzenetekkel bombázza a kedvesét, és amikor nem kap megfelelő választ, akkor

 • depresszióba zuhan. Ebben a szakaszban személyiségtől függő hosszúságban az önsajnálat uralkodik el mindenki felett, amit különböző módokon élnek meg. Van aki soká beleragad, de sokan vannak, akiket tettekre sarkall ez az érzés, és elkezdik keresni a megoldásokat.

 • A gyász ötödik stádiuma az elfogadás, de akiknek sikerül eljutni idáig, azok már nem jönnek el hozzám, hogy segítsek visszaszeretni a kedvesüket.

A szakítás utáni 4. esetet megélők viszont annál inkább felkutatnak minden lehetőséget, segítséget. Az ego sérelmét elszenvedők a leginkább hajlamosak arra, hogy nagy elánnal vetik bele magukat az ex visszaszerzésébe. Ez nem is csoda, hiszen az ego számára egyetlen fontos dolog van, mégpedig az, hogy igaza legyen.

A Szeresd vissza! program indulásának első évében volt egy olyan fiatal férfi résztvevő, aki ebbe a csoportba tartozott. Szorgalmasan, odafigyelve, abszolút lelkesedéssel csinálta végig a program 4 hetét. A végén sikerült is egy randit leegyeztetnie az „imádott” lánnyal, aki a találkozó végén beleegyezett, hogy próbálják meg újra a kapcsolatot.

És mi történt?

Másnap a srác felhívott, hogy elmesélje a sikerét, majd közölte, hogy rájött, nem is kell neki ez a lány, és dobta őt.

Az ego győzedelmeskedet!

A szakítás utáni első időkben ez szokott történni. Ám nem ritka, hogy az idő múlásával a szakítást előidéző, illetve ki is mondó fél az, aki rendbe akarja hozni a kapcsolatot, mert

 • rájön, hogy butaság volt szakítani;

 • megtapasztalja, hogy nem talál jobbat.

Mindkét esetben lehet könnyebb, de nehezebb is az ő helyzete visszaszeretés szempontjából, mint a másik félé. Sok minden múlik azon, hogy a szakításkor mennyire bántotta meg az exét, illetve, hogy mennyire bízik önmagában és a szerelme erejében.

Ez utóbbi feltétel persze igaz mindenkire, aki el akar érni egy kitűzött célt.

Kinek sikerülhet a kapcsolat megújítása?

 • Annak, akinek ez a valódi szándéka.

 • Annak, aki azt választja, hogy azzal a személlyel fog élni.

 • Annak, akinek a boldogságuk a legfontosabb, hiszi, tudja, hogy összetartoznak.

Leginkább annak, aki hajlandó változtatni, változni annak érdekében, hogy a világa is változzon. Ebben segíthet a Szeresd vissza! program, ha választod: