június 29, 2014

Szakítás és gyász

A gyász a veszteség által kiváltott reakciónk, ezért egy komolyabb szakítás, a „nagy ő” elvesztése, egyértelműen a gyász megéléséhez vezet. Ahhoz, hogy valaha is túl tudjunk jutni rajta érzelmek garmadát kell átélnünk, melyek főbb stádiumai a következők:

  • a tagadás

  • a düh

  • az alkudozás

  • a depresszió

  • majd végül: a belenyugvás

A tagadás

Mikor egy szerelmi kapcsolat véget ér, először talán el sem hisszük. Képtelenek vagyunk belátni, hogy egy ilyen csodálatos viszonynak vége, nem lesz több találkozás, nem lesz több örömteli pillanat, nem lesz több szerelmes éjszaka, nem lesz többé semmi, ami közös. Sok esetben szinte sokkos állapotba kerülünk. Derült égből villámcsapásként ér bennünket, nem is sejtettük partnerünk szándékát. Hogyan lehetséges az, hogy két ember az egyik pillanatban még elválaszthatatlan, aztán szinte a következőben eltűnik a szerelem és a ragaszkodás, az egyik faképnél hagyja a másikat? Ebben a fázisban sokszor felfoghatatlan, hogy a kapcsolat véget ért.

A harag

Egyénenként különbözik a harag szakaszának eljövetele. Néhányan pár perc alatt túljutnak a tagadás fázisán, másoknak több nap is szükséges ehhez. Miután kénytelenek vagyunk szembesülni a szakítás tényével, úrrá lesz rajtunk a düh, sokszor a bosszúvágy is megjelenik érzelmeink palettáján. Ilyenkor néhányan úgy próbálják visszaszerezni partnerüket, hogy öngyilkossággal fenyegetőznek (amit persze többnyire nem gondolnak komolyan). Bizonyos esetekben a hoppon maradt fél megpróbálja magát arról meggyőzni, hogy valójában nem vele szakítottak, hanem ő vetett véget a kapcsolatnak, és ezt a téves megítélést mások előtt is hangoztatja. Erőt ad neki a trauma elviseléséhez az az illúzió, hogy ő irányítja az eseményeket.

Érdekesség, hogy sokszor a szakítást kezdeményező fél is érez haragot. Ez többnyire abban nyilvánul meg, hogy minden hibát felhánytorgat, amit partnere valaha is elkövetett, mintegy igazolandó döntése helyességét.

Az alkudozás

Idővel a harag csökken, és az alkudozás fázisa következik. Ebben a szakaszban az otthagyott félben – sokszor a szakítás kezdeményezőjében is – feltámad a vágy: „bárcsak lenne még esély a halálra ítélt kapcsolat megmentésére!„. De aki alkuba bocsátkozik, annak fizetnie is kell. Lehet, hogy bármit megtenne, csak ki ne aludjon a szerelem lángja, és szinte önkívületben élesztgeti a tüzet, de ha a másikban nincs ott az akarás, akkor többnyire csak megalázza magát ezzel a tettével. Az is lehet persze, hogy a próbálkozások ideig-óráig sikerrel járnak, az esetek túlnyomó részében azonban, csak elodázzák az elkerülhetetlen véget.

A depresszió

Ha az eredménytelen próbálkozás után ismét kudarcot vallottunk, óhatatlanul a depresszió fázisába lépünk. Senkivel sem szeretnénk találkozni, beszélni, telefonunkat kikapcsoljuk. Felidézzük a szép emlékeket, melyek a szívünkbe marnak, és úrrá lesz rajtunk a szomorúság, mely természetes egy ilyen veszteség következtében. Ez a szakasz alkalmat ad arra, hogy kisírjuk magunkból a fájdalmat.
Szerencsére a bánat egyik fő jellemzője, hogy egy bizonyos idő elteltével megszűnik.

Az elfogadás

Ha átesünk a szakítás kezdeti megrázkódtatásain, eljöhet az elfogadás időszaka. Nincs több hiú remény, szerepjátszás, kényszer. Elérkezett az ideje annak, hogy eldöntsük, hogyan tovább.

Ez a „tiszta fejjel” való gondolkodás szükséges ahhoz, hogy kitaláljuk, hogyan akarjuk folytatni az életünket, s ehhez megtegyük az első lépéseinket.

Ha úgy döntünk, hogy bár csodás volt ez a kapcsolat, nekünk is jobb lehetőségeket kínál, ha megújulunk és egy új társ mellett esélyünk van talán még az előzőnél is nagyobb boldogságra, akkor továbblépünk.

Ha viszont azt érezzük, hogy ez volt „az igaz szerelem”, a „nagy ő”, akkor talán afelé hajlunk, hogy valahogyan újra élesszük a kapcsolatot. Általában azt mondják, hogy ez rossz ötlet, de ez egyáltalában nem biztos, hogy így van. Mindenkinek magánügye, hogyan akarja élni az életét, s ha eljutott ide, az elfogadás státuszába, akkor már józanul képes eldönteni, hogy neki mi a jó.

Tehát, ha ebben a szakaszban úgy döntesz, hogy „vele” akarod leélni az életedet, akkor tegyél meg mindent azért, hogy így legyen. A legjobb módszer is rendelkezésedre áll döntésed megsegítésére a Szeresd vissza! program által.